Počet zobrazení

pondělí 8. června 2015

Uniformy států, které bojovaly ve WWII-Itálie

Jako další zemi máme na pořadí Itálii. Italský stejnokroj z roku 1909 byl nahrazen hned třikrát a to v letech 1925, 1933 a 1935.


Sako bylo jednořadové dvěma náprsními kapsami a dvěma kapsami na bocích. Kapsy měly chlopně zapínatelné. Na saku se ještě nacházely nárameníky a rukávové manžety.

Kalhoty byly dlouhé, nebo jezdecké. Pokud byly dlouhé, nosily se polobotky s ovinovačkami. Jezdecké kalhoty a boty nosili příslušníci jezdectva a důstojníci. Důstojníci měli ještě na kalhotách lemovku v barvě druhu vojska.

Zimní kabát byl dvouřadový s otevřeným límcem a šikmo střiženými skrytými kapsami.
Lodička i polní čapka měly vpředu státní znak a po straně hodnostní označení. Brigadýrka, kterou nosily všechny šarže, měla černý štítek a odlišné podbradníkové šňůry. Na ocelové helmě byl černou barvou symbol druhu vojska.

Střelecké a myslivecké jednotky měly černé klobouky s kohoutím peřím na pravé straně. Osádky obrněnců nosili kožené kukly s nákrčníkem a černý kožený kabát. Výsadkáři měli stejnokroj až od roku 1942. Jejich sako bylo u krku otevřené a rukávy se plně zavíraly v zápěstí, stejně tak jako dlouhé kalhoty u kotníků.

Tropický stejnokroj byl stejného střihu, jen z lehčí látky a barvy světlé khaki. Součástí byla tropická přilba s kokardou a mosazným odznakem druhu vojska vpředu.

Od roku 1943 měla ta část Itálie, která bojovala s Německem, stejnokroje německé s italským hodnostním označením. Na jižní straně tomu bylo podobně, jen byly používány britské a americké stejnokroje.

Hodnosti byly, jak už jsem řekl, na pokrývkách hlavy, náramenících a ještě rukávových manžetách pomocí pruhů a pozlacených pěticípých hvězdách.

Barvy vojsk byly následující:

Druh vojska                  barva
Generální štáb               tyrkysová
Pěchota                          šarlatová
Střelecké jednotky         karmínová
Horské (alpské) j.          zelená
Dělostřelectvo               žlutá
Ženijní jednotky            karmínová
Intendance                     modrá
Komisaři                       fialová

Francie 1940 plukovník pěchoty
Itálie 1940 milicionář
Itálie (jih) 1944 důstojník pěchoty
Lybie 1941 příslušník obrněné jednotky
Tunisko 1942 parašutista
Ukrajina 1943 major jezdectva

Stát a rok značí, kde a kdy se voják na obrázku nacházel

Zdroje: Vojenské stejnokroje druhé světové války; stejnokroje příslušníků pozemního vojska-Andrew Mollo, Malcom McGregor
http://www.thephora.net/forum/showthread.php?t=95761






Žádné komentáře:

Okomentovat

Přidávejte komentáře takové, abych je pak nemusel mazat. Děkuji